RETEA NATIONALA
CENTRE DE INFORMARE SI CONSILIERE PRIVIND CARIERA
Povesti de succes

Proiectul derulat prin FSE si intitulat "Retea nationala de Centre de Informare si Consiliere privind Cariera" a fost un proiect mare atat prin numarul extrem de mare de beneficiari, cat si prin numarul mare de consilieri implicati. Proiectul, a fost unul dintre proiectele castigatoare ale licitatiei de proiecte si a fost finantat prin Fondul Social European, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.1 - "Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare" cu cca. 5 milioane euro. Programul s-a adresat persoanelor disponibilizate, somerilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si s-a desfasurat in perioada 1 iulie 2010 - 30 iunie 2013. Proiectul a fost coordonat de catre Fundatia Centrul de Dezvoltare Manageriala (CDM) din Cluj si a fost realizat in parteneriat cu OMV Petrom.


Proiectul a dezvoltat o retea de 15 Centre Regionale de Informare si Consiliere in Cariera (CICC) cu activitate in toate judetele tarii, care a facilitat integrarea si patrunderea pe piata fortei de munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca prin asigurarea de activitati specializate pentru cautarea unui loc de munca si asistenta in demararea unei afaceri. Pentru mai multe informatii se poate apela site-ul proiectului la adresa www.cicc.ro In proiect s-au inscris peste 28.800 de persoane, iar peste 3500 dintre ei s-au si angajat in cei trei ani in care a functionat acest proiect.

Iata mai jos cateva exemple despre ceea ce s-a intamplat in Proiect

Candidatii 1 si 2

In 28 august 2012 au venit doi tineri pentru a se inscrie in proiect. Erau dezamagiti pentru ca de fiecare data erau respinsi pentru ca nu a veau experienta (erau tineri absolventi de facultate). Au fost incantati de serviciile Centrului de Informare si Consiliere in Cariera si am convenit ca este necesar sa le refacem CV-urile care erau superficiale. Consilierii i-au pregatit inclusiv pentru interviu, le-au refacut CV-urile si in 29 august le-au trimis prin mail posibililor angajatori. Un candidat a mers in 10 septembrie la interviu si a doua zi am aflat ca deja completa documentele de angajare.

Candidatul 3:

Candidat cu studii medii, perioada de somer indemnizat terminata. Nu intelegea de ce nu este chemat la interviu pentru ca a depus CV-ul la foarte multe societati. Avea experienta de agent vamal si de operator maritim. Afla despre proiectul de consiliere CDM si devine interesat. In programul de consiliere i-a fost elaborat un CV care i-a pus in valoare experienta si calitatile profesionale si personale. Candidatul a fost pregatit sa urmareasca respectarea unor reguli de prezentare la interviu. A retransmis CV-ul in noul format la mai multi angajatori. Intr-o saptamana a fost contactat si chemat la interviu, iar dupa inca o saptamana a semnat contractul de munca pentru angajare.

E- mail-ul primit de la candidat:

"Multumesc pentru CV refacut, arata cu totul diferit fata de ce aveam eu. Azi am fost sunat de la RDS&RCS si am fost acceptat pentru postul de Tehnician in retele de telecomunicatii. Am fost sa rezolv cu toate actele necesare pentru angajare si maine merg sa le prezint angajatorului. Dupa ce voi semna contractul o sa va contactez pentru a va aduce copia contractului asa cum mi-ati cerut. Va multumesc pentru sprijinul acordat."

Printre cele mai importante obiective ale Proiectului, dar in acelasi timp printre cele mai greu de atins, s-a considerat a fi sprijinirea spiritului antreprenorial la cei aflati in cautarea unui nou loc de munca, lucru care sa se traduca prin crearea unui numar de cel putin 300 de noi activitati generatoare de venit. Pentru aceasta s-au oferit servicii de consultanta si asistenta (servicii juridice, asistenta in realizarea unui plan de afaceri sau de marketing). Consilierii in afaceri au realizat un numar de 550 ore de consiliere pentru identificarea unor noi afaceri si 800 ore de consiliere pentru inregistrarea sau initierea unor activitati independente, generatoare de venit de catre persoanele din grupul tinta. In urma acestor intalniri de consiliere au fost demarate de catre persoanele disponibilizate, un numar de 302 de afaceri noi.

Mai jos vom prezenta cateva povesti de succes, cateva marturii care sunt graitoare privind schimbarea de mentalitate si de destin petrecute datorita acestui Proiect

Candidatul (I.M.) ne marturiseste:

"Sunt sofer dar vreau sa fac altceva. Am familie, un copil. In timpul liber imi place sa pregatesc anumite mancaruri, sa le aranjez pe masa si sa-mi invit familia. Sunt incantat de zambetul lor atunci cand ii surprind cu inventivitatea mea". Candidatul a urmat un curs de bucatar, dar si cursurile IMO pentru navigatori. Inspirata idee. La inceputul noii cariere a ales sa profeseze ca ajutor de bucatar pe nava de transport marfuri si acum este bucatar pe nava de croaziera.
Iata cum o abilitate / aptitudine personala care poate fi transformata in noi competente si implicit intr-o noua profesie.

Candidatul (A.C.) declara:

"Nu mai vreau sa ma angajez, vreau sa fiu propriul meu stapan. Eu sa hotarasc ce trebuie sa fac pentru a-mi asigura nevoile familiei. Vreau sa ma fac antreprenor, sa am propria mea afacere. Am ceva bani si vreau sa cumpar un camion de transport marfa cu volum mare. La inceput, fiind sofer profesionist, o sa fac personal activitatea de transport." Candidatul a cautat pe internet, a gasit si a cumparat un camion de 3-5 tone si 50 m³. A inregistrat afacerea ca SRL. Afacerea a fost promovata pe internet de consilierul CDM, in site-uri cu oferte gratuite. Acum, pe baza unui contract cu un producator de bere, asigura transportul de bere in toate judetele limitrofe. De asemenea, pentru persoane fizice si juridice asigura transport intern si international de marfuri cu volum mare (mobilier, materiale de constructii, etc).


Daca sunteti interesati sa beneficiati de unul sau mai multe din aceste servicii, va rugam sa contactati reprezentantii Centrului de Informare si Consiliere privind Cariera.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.